Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. jak wybierać kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film