Kraków- nie tylko budowlane zabytki, ale także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to również kuchnia i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.
dobra restauracja w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych składników – turyści zazwyczaj wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wypatrują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo przyzwoiciej zapoznać Kraków oraz jego okolice.