Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. włoska restauracja w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film