Prawdziwie włoska restauracja – typowe menu
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy typ restauracji. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską degustują mniej znane potrawy – risotto, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu są również mniej popularne dania, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i jedzenie z różnych miejsc Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać wina. Posiłek w klimacie włoskim z całą pewnością musi obejmować również wino. Kieliszek czerwonego wina to dla Włochów norma. restauracja włoska La grande Mamma w Krakowie Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese oraz pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać bogatą kartę win.
Klasyczna włoska restauracja
Chcąc poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film